Тайните на гладуването и още... (глава десета)

Автор: ANG
Дата: 10.06.2004 @ 00:30:37
Раздел: Романи


(Печеното агне, обещано на някой Хулитиер се пече, пече...)


10. Гладуването е лечебно - лекува почти всички болести (митологема)
ГЛАДУВАНЕТО Е СРЕДСТВО ЗА БАЛАНСИРАНЕ НА ЕНЕРГИЯ, НЕ E ЛЕКАРСТВО (АНГ)
По-свирепият вариант звучи така: Гладуването е активно средство за балансиране на Твоята Енергия в системата дух-ум-тяло - не е червено, бяло или синьо Хапче, панацея на всички или почти всички болести.
Много бих се радвал да не съм прав. Много се надявам да видя някой, излекуван от така нареченото лечебно гладуване. Или чрез гладо-терапия (ужасно съчетание).
Не съм видял нито един болен да оздравее по този начин, чрез гладуване. Когато видя, ще си променя убеждението.
Сега то е следното: гладуването не е лекарство и не лекува болести.

@ А какво е тогава?

Това е десетата ни, последна среща, на която разяснявам какво Е.
Повторно прочети второто изречение на заглавието. Сега ще продължим да го тълкуваме.
Подобие може да се открие в разбиранията на Пол Брег, който казва: "Гладуването - ето ключът, с който се отключва природния склад на енергията. Чрез него се обхваща всяка клетка на организма, всеки вътрешен орган, цялата жизнена сила". Към това бихме могли да добавим формулата за здраве на известния български лечител Петър Димков: "чисти мисли, чисти желания, чисти постъпки, чиста храна" по всяко време.
Моите разбирания само в известна степен се доближават до написаното от психиатъра Николаев: "Лечението с гладуване не е специфичен метод за каквото и да е заболяване или група от болести. Това е общо оздравителен метод, мобилизиращ защитните сили на организма и затова има много показания".

@ Този цитат плахо наднича в едно от ъгълчетата на неговата книга.

И аз така го видях. Не се утвърждава и не се развива като базисно - напротив, - човек остава с впечатление, че всичко е въпрос на болести в тялото и гладуването спомага за тяхното лекуване използвайки резервите на собствения организъм. Отсъства идеята за духа, нещата се обосновават единствено физиологично.

@ Лекарят вижда навсякъде само болести, защото това ИСКА да види!

Според мен, Малахов е по-точен и по-цялостен. При него духът присъства, макар и под формата на Божествена сила. В този смисъл повече ми импонира, нищо че поставя на три различни места Бог, Божествената сила и Човекът (всичко е Едно - казвам аз) Той казва: "Човекът, който доброволно се е подложил на строг пост - гладуване, работи с най-удивителното, което притежава - с Божествената сила, чието проявление е той. Той изцяло се надява на нея, а не на лекарството, процедурите и другите измислици на медицината"...

@ Е, хубави мисли,...което не пречи и на двамата руски специалисти впоследствие да опишат над 80 вида болести, които са лекували с "гладотерапия" (или с "Разтоварващо-Диетична Терапия, РДТ при Николаев).

Такова разбиране не споделям.

@ Кои болести се лекуват чрез гладуване, според тях и други специалисти, които размахват знамето на швейцареца д-р Бертол: "Ако гладът не те излекува, нищо друго не може да те излекува"?

В една Статистическа таблица доктор Мак-Итчън случаите на лечение на 40 вида болести. Правя извлечение от тази таблица само на 10 от по-фрапантните случаи, включително силно оспорими дори в сридите на специалистите-гладолечители (такъв е случая с диабетът и умствените разстройства, например):

ИЗВАДКА ОТ СТАТИСТИЧЕСКА ТАБЛИЦА

на доктор Мак-Итчън


ОБЩ БРОЙ ОЗДРАВЕЛИ БЕЗ ПОДОБРЕНИЕ
ХИПЕРТОНИЯ 141 141 0
ДИАБЕТ 14 14 0
УМСТВ. РАЗСТРОЙ. 39 39 0
ЯЗВА НА СТОМАХА 23 20 3
ХЕПАТИТ 36 36 0
ТУМОРИ 36 34 2
БРОНХИТ 42 39 3
КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА 7 6 1
РАК 5 5 0
АЛЕРГИЯ 19 17 2

Таблицата се допълва още с колит, фистула на дебелото черво, анемия, хемороиди, артрит, болестите на бъбреците, запек, болести на сърцето, псориазис, бронхиална астма, разширени вени, екзема, гуша, пиорея, гонорея, полиомиелит, епилепсия, катаракта, склероза туберколоза.
В продължение на повече от 40 години психиатърът Николаев лекува соматично болните от сърдечна и бронхиална астма, възпаление на белите дробове, тромбофлебит, радикулит, склероза и т.н. Използва своя метод РДТ за лекуване на шизофрения в различни форми на патологично психологическо развитие (в параноидна форма, като синдром на натрапчивост, циклотомия, хипохондрия, алкохолизъм), обикновено след 20-30 дневно терапевтично гладуване.
Николаев споделя, че трайността на резултатите от лечение с дозирано гладуване зависи от две причини:
1. спазване строг режим на живот както по отношение на храненето (растително-млечна диета), така и по отношение на работата и начина на живот.
2. Втората причина, която предопределя резултата от лекуването е степента на заболяването и неговата продължителност: колкото по-голяма е продължителността на заболяването и колкото повече разнообразни са методите на лечение, толкова по-слаби са резултатите от лечебното гладуване.
Французинът Ив Вивини постига успехи в своята частна клиника при лечение на затлъстяване, малокръвие, заболяване на черния дроб, стомаха и червата, при варикозни разширения на вените, тромбофлебит, алергични заболявания и други. Вивини се опитва да обясни лечебното действие на гладуването чрез средствата и разбиранията на професионалната медицина: "Гладуването притежава хормонално действие или чрез непосредственото въздействие на хипофизата, или на самите полови жлези, или непряко, чрез регулиращото действие на ниво черен дроб..." Той обръща особено внимание на черния дроб, който според него е орган значително по-важен от сърцето.

@ Вивини ми е познат като привърженик на 30-40-50-дневните гладувания, което очевидно на теб ти допада. Не забравяш ли Шелтън?

Шелтън е имал над 45-годишна практика в частната си клиника, при което е излекувал над 30 хиляди пациенти с продължителност на гладуване до 90 дни. Описва много случаи от богатата си практика. Например случай на лекуване на хипертония след триседмично гладуване - кръвното налягане на пациента спаднало от 295 на 115. В друг случай информира за лекуването на перде (катаракта) след 18-дневно гладуване.

@ Така че и той е лекувал болести... Такава е орисията на лекарите...

Предлагам вече да излезем от омагьосания безкраен кръг на болестите, лекарите и прочие!

@ Последен въпрос: какво казва "бащата на медицината" Хипократ?

Хипократ казва: "Човек носи лекаря в себе си, трябва само да може да му помогне". Добре го е казал Човекът, само да има кой да го изпълнява.

@ Изказваш едно крайно мнение, че гладуването не е лекарство и не лекува болести. По този начин обезсърчаваш всички болни от една или друга болест, които разчитат на гладуването често като последно средство за излекуване. От друга страна, огромно количество лекари-специалисти твърдят че лекуват една или друга болест чрез систематизирано гладуване. Няма ли допирателна в тези две линии, не се ли пресичат някъде? Няма ли Среден път, за какъвто будистите говорят?

По средата между двете "крайни" твърдения (още по-крайно е разбирането на мнозина от лекарите, че гладуването е някаква форма на шарлантания, измама, непрофесионално знахарство и пр.) може да се постави идеята за ПРОФИЛАКТИКАТА. Но не в смисъл на предпазни мерки с едни лекарства, за да не се стигне до определена болест, нито например като ранна имунизация още през септември срещу грип, за да се избегнат поне тежките форми на болестта. Не става дума за краткосрочна кампания, а за постоянен начин на живот.
Обикновено го наричат Природо-Съобразен Начин на Живот - точно това аз предлагам като постоянна мярка срещу така наречените болести. Други го наричат Връщане Назад към Природата. Връщането не създава добри асоциации.

@ Ако ПРОФИЛАКТИКАТА се прави постоянно и дава добри превантивни резултати срещу проявата на различни болести - много добре, - независимо кой и с какви средства я осъществява.

Проявявам дълбоко съмнение спрямо откровеността на прилагането и постигането на такива резултати в съвременната медицина - лекарите нямат полза от изчезването или от предпазването на хората от която и да е болест - в противен случай биха изчезнали като съсловие, като гилдия от обществото. Въпреки огромната добросъвестност на всеки един лекар, разглеждан отделно (едно е дървото, друго е гората, съставена от същите еднакви дървета).

@ Второ: струва ми се, че може да съществува "допирателна" по въпроса за МИСЛЕНЕТО, ако се приеме от всички че то представлява Енергия и има силата на лечебно средство...

За мен то Е такова!
Давам си сметка, че Основната Цел на самото гладуване е точно такава: да поддържа качествено мислене и да прокарва път на съзнанието и на духът към все по-големи висини на все по-качественото мислене. Постигнато в някаква степен, то естествено довежда до идеята, че Ти Сам най-добре можеш да се справиш със собствените си проблеми, включително здравословните.
Мисълта лекува, това е.

@ Можеш ли да формулираш старите митологеми в ортодоксалната медицина и новите идеи на холистичната медицина, които са на път да изместят старите?

Имам готовност по този въпрос. Ето виж какъв нов, последен засега списък съставих:

Десет овехтяли ортодоксални принципа
И ДЕСЕТ НОВИ РАЗБИРАНИЯ В ХОЛИСТИЧНАТА МЕДИЦИНА
по идея на Мерелин Фергюсън


1. Лекарите лекуват симптомите на болестта в болница;

СИМПТОМИТЕ СЕ ЛЕКУВАТ СЛЕД ОТКРИВАНЕ НА КОМПЛЕКСНИТЕ ПРИЧИНИ НА НАРУШЕНИЯ ЕНЕРГИЕН БАЛАНС. ТИ СИ НАЙ-ДОБРИЯ ЛЕКАР НА СЕБЕ СИ.

2. Предпочита се интервенцията с лекарства и хирургическата намеса;

САМОВНУШЕНИЕТО, ГЛАДУВАНЕТО, ДИХАТЕЛНИТЕ УПРАЖНЕНИЯ, МЕДИТАЦИЯТА СА СРЕДСТВА С КОИТО НАМЕСАТА НА ЛЕКАРСТВА СЕ НАМАЛЯВА ДО МИНИМУМ.

3. Болката и болестта имат само негативен смисъл;

ДИСБАЛАНСЪТ НА ЕНЕРГИИ СЕ ПРОЯВЯВА КАТО БОЛКА, ДИСКОМФОРТ. ТОВА Е ИНФОРМАЦИЯ - БЕЗ ПОЗИТИВЕН ИЛИ НЕГАТИВЕН СМИСЪЛ.

4. Медицината е парцелирана на тесни специалности - очи, уши, нос, гърло...

ХОЛИСТИЧНАТА МЕДИЦИНА СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ЦЯЛОСТНОТО СЪСТОЯНИЕ

5. Болестта или инвалидността се разглеждат като обективност, завършеност;

НАРУШЕНИЯ БАЛАНС НА ЕНЕРГИИ Е ОТВОРЕН ПРОЦЕС, КОЙТО СЕ ИЗЖИВЯВА СУБЕКТИВНО И ФЕНОМЕНАЛНО

6. Съзнанието е вторичен фактор при органичните заболявания;

СЪЗНАНИЕТО Е ПЪРВИЧЕН ИЛИ РАВНОСТОЕН ФАКТОР ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ НА ДИСБАЛАНС НА ЕНЕРГИИТЕ. УМЪТ, СЪЗНАНИЕТО Е В ОСНОВАТА НА ВСИЧКИ "БОЛЕСТИ".

7. С духовните проблеми се занимават свещениците и шарлатаните-лечители;

ДУХЪТ Е ПРИОРИТЕТЕН ИЛИ ПОНЕ РАВНОСТОЕН НА ТЯЛОТО И СЪЗНАНИЕТО В ХОЛИСТИЧНАТА МЕДИЦИНА.

8. Народната медицина е сбор от шарлатани;

НАРОДНАТА МЕДИЦИНА ОБЕДИНЯВА МЪДРОСТТА НА ПОКОЛЕНИЯТА И АКЦЕНТИРА ВЪРХУ ЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ. ВЪЗРАЖДА СЕ ИНТЕРЕСЪТ КЪМ МАГИЯТА, ВЕЩЕРСТВОТО И ШАМАНИЗМА.

9. Профилактиката включва имунизация, витамини, фитнес, почивка на море;

ХОЛИСТИЧНИЯТ ПОДХОД ИЗИСКВА ПОСТОЯНСТВО И ЦЯЛОСТНОСТ НА ВСИЧКИ РАВНИЩА, НА ВСИЧКИ СРЕДСТВА, КОИТО БАЛАНСИРАТ ЕНЕРГИЯТА НА ТЯЛО-СЪЗНАНИЕ-ДУХ. ИДЕЯТА Е ПОСТИГАНЕ НА МЕТА-ЗДРАВЕ.

10. Тялото и съзнанието са отделени;

ТЯЛО-СЪЗНАНИЕ-ДУХ СА ЕДИННА СИСТЕМА.


***************************

@ Виждам, че си приготвил някакви тестове.

Да - ще се изпитваме. Чрез "изпит" ще разберем до каква степен си разбрал и усвоил нещата, които до този момент заедно обсъждахме.
Всъщност, Ти сам ще се подложим на изпит и самооценка. Както във всички по-важни неща от живота, ти се оказваш едновременно учител/ученик, лекар/пациент и прочие сам на себе си.

@ Какво искаш да направя?

Прочети внимателно целия Морален кодекс на Теометактика. След това бързо и спонтанно нанеси вдясно оценка от 1 до 10 на Себе Си - както оценяваш до каква степен отговаря съответната точка на твоите разбирания, и още по-добре - до каква степен практически спазваш заявеното.
Сумата на общия сбор можеш да приемеш като процент на усвояемост. Ако я разделиш на 10, ще получиш средния коефициент. Не е необходимо да ми кажеш резултата, той е за Теб и само за Теб.



МОРАЛЕН КОДЕКС
на Теометактика
Самооценка
от 1 до 10 точки

1. Прави на другия само това, което желаеш да се направи на теб; ......

2. Поддържай добра атмосфера и позитивен тон в общуването; ......

3. Отговори на доверието с доверие и служи вярно на тази кауза; ......

4. Ако можеш, помогни другиму; ако не - в никакъв случай не пречи; ......

5. Каквото и да правиш, прави го така, че да печели още някой; ......

6. Зачитай волята на другия, неговото мнение и вярвания; ......

7. Избягвай съзнателно каквито и да е било конфликти; ......

8. Отстоявай своето достойнство и помагай в това на другите; ......

9. Бъди днес по-добър от вчера, а утре - по-добър от днес; ......

10. Поемай отговорност за всяка твоя мисъл, реплика или действие. ......


Общ сбор = % ......
Коефициент ......


Срещата ни този път заприлича на "сухо гладуване" - след толкова изпити, тестове, тестиси... Човешкият фактор изчезна в някой паралелен свят.

@ Какво имаш предвид?

АНДИ !! !! !!

@ Това име сте избрали с ДУЧЕ-то неслучайно, нали? Тенесистът № 1 Анди Родик ли имахте предвид или автомобилистът-рекордьор с 1300 километра в час Анди Грийн? Или пък режисьорът, сценаристът и продуцентът на филма "Матрицата"?

Случайно съвпадение. АН е първата сричка от моето име, а ДИ е първата сричка от името на майката!

@ Случайно? Самият ти често твърдиш, че нищо не е "случайно", няма случайности!

Така е. АНДИ е едно от децата на Новото хилядолетие, от Индиговите деца на Епохата на Водолея. Едно от многото деца, които ще осъществят ПРОМЯНАТА.
В тях е нашата ВЯРА!

***************************

Този текст идва от ХуЛите
http://hulite.net

URL на тази публикация е:
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=6748